Wikipedia

Rezultatele căutării

vineri, 28 octombrie 2016

ALINIEREA CANDIDAȚILOR



ALINIEREA CANDIDAȚILOR

 

Ultima zi a depunerii candidaturilor pentru alegerile parlamentare a înregistrat o adevărată buluceală la Birourile Locale Județene. Parcă am fi asistat la un meci de rugby cu toate echipele politice în teren. Pe București au fost ațintiți toți ochii, deși marile probleme sunt în provincie. De remarcat, că cele două mari partide au respectat, în general, principiile de integritate mult clamate toată vara, dar la categoria dinozauri nu s-au putut abține.
La Capitală, PSD-ul, cel mai mare partid al României, vine tot cu Abramburica la deschidere. Având în vedere erodarea puternică, de-a lungul mandatelor fără număr, credeam că dna Cati, garantat Vanghelie, va face pasul în spate. După 20 de ani de lupte pe culoarele și sălile Parlamentului. Ei, bine, veterana nu renunță, deși Microsoft bate la ușă ! Sau poate tocmai de aceea și candidează ! Imunitate, te iubesc ! Mai sunt și alții, care tot pentru așa ceva se bat. Nu întâmplător circulă știrea: „Un pesedist a fost exclus din partid deoarece nu avea dosar penal !”
Prin provincie înregistrăm și o răscoală la Filiala Gorj unde a fost impus nimeni altul decât plagiatorul Victor Ponta, care tocmai primise derogare de la criteriile de integritate !?! Liviu Dragnea este prezentat, mai nou, ca un penal incoruptibil. Doar morții știu adevărul ! Niciunul nu a depus, deocamdată, vreun autodenunț  că ar fi primit șpagă ca să voteze ! Așadar, conu Tipătescu poate candida în fieful său, Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe ale României, în care s-a lansat politic acum 22 de ani. La Craiova, sensei primar Olguța sare în barca parlamentară ! Așa-i când nu găsești candidați credibili, pui primari !
În rest, socialiștii, repet, au cam ținut cont de sugestia președintelui de a se debarasa de penalii cu patalama, deși sunt, încă, filiale unde dinozaurii, traseiștii și neamurile s-au strecurat pe locuri elegibile, lăsându-i pe tineri sau persoanele onorabile cu ochii în soare, puși și ei prin coada listelor de ochii lumii. De altfel, ca la multe alte partide ! PSD estimează că vor obține 140 de mandate de deputat și 61 de senator.
La PNL ultimele mutări au fost cu adevărat spectaculoase, ieșind practic din conul de umbră aflat până la retragerea buldogului. Aducerea, la Capitală, pe primul loc pentru Senat a unui senior liberal, reputat specialist neurochirurg, a dat frisoane adversarilor. Lelea Safta îmi susură că Leon Dănăilă a fost adus în mod special ca să-i opereze pe cei care mai au comunismul pe creier !
Semiacordul lui Cioloș de a discuta după alegeri un posibil accept pentru continuarea pe post de premier îi aduce pe liberali tot mai mult în atenția alegătorilor. Dacă vor reuși să facă o majoritate parlamentară !
La Capitală nu prea ai ce reproșa liberalilor, în provincie în schimb sunt câteva candidaturi controversate. Numărătoarea de Prahova, „o fiară în devenire” după cum o caracterizează Cotidianul, e pe listă la Camera Deputaților, acolo unde și-a dat dovada cunoștințelor de aritmetică ! Și cinste ! O altă liberală controversată, Anca Boagiu, pupila lui Băsescu sau una dintre ele, după ce a cochetat cu șefia Sectorului 2, a fost exilată sau s-a  autoexilat pe lista de la Maramureș. Mai sunt la liberali câteva nume erodate, dar, per ansamblu, cu prețul unor crâncene lupte interne, care s-au lăsat cu demisii din partea dinozaurilor și nemulțumiților, listele cunosc numeroase nume noi. Pe locuri eligibile.
Nicușor, cel cu tolba mare la alegerile locale în Capitală, pare să câștige teren. În sondaje. Dacă la Capitală, e drept, are oarece audiență, în provincie am mari îndoieli privind succesul electoral anunțat de sondaje.
Despre ALDE nici nu merită să comentăm, fiind de departe partidul cu cei mai mulți traseiști și persoane, care miros a penal de la o poștă. Limbajul folosit în ultimul timp de lider, ce se pretinde de sorginte liberală, precum și atacurile tip guerilă la adversarii politici, îi descalifică atât pe cei aflați pe liste, cât și pe cei care îi vor susține. Însă să nu ne mirăm, unor români le plac la nebunie penalii !
Nici PMP nu se simte prea bine cu lătrăul (caracterizarea nu-mi aparține, chiar îmi displace) Băsescu în frunte. Circul pe care îl face în aceste zile la televiziuni aduce mari deservicii propriului partid. Doctorii se întreabă al cui pacient va fi cât de curând !
La fel se petrec lucrurile și cu partidul naționalist al lui Ghiță, care și-l dorea, pe post de vehicul electoral, pe primul plagiator al țării. De fapt, ca să fiu corect, al doilea, primul fiind tovarășa Codoi. Nici acest partid nu cred că va prinde Parlamentul !
ONG-ul UDMR pare epuizat, insinuările privind implicarea în lupta secesionistă a unor conetnici, având un ecou negativ chiar în rândul maghiarilor.
Avem și câțiva independenți, udreniana detașându-se prin tupeul nemăsurat de a candida la capitală, deși mi-amintesc că avea o garsonieră pe la Roman !
Ultimul sondaj dă PSD-ul, conform ISSPOL, la 54%, PNL la 21%, iar USR la 10%. Ceea ce este în totală contradicție cu topul încrederii, unde premierul Dacian Cioloș conduce, urmat de președintele Klaus Iohannis, iar pe locul 3 se află nimeni altul decât … Victor Ponta ! Încă o manipulare ! Nici măcar nu au ieșit listele electorale la data realizării sondajului. E mult prea devreme pentru o estimare cât de cât corectă. Cam de Ziua Națională cred se va putea realiza un sondaj apropiat de realitate.
Până atunci candidații vor alerga după voturi, televiziunile de partid vor manipula la greu iar alegătorii vor avea timp berechet să se documenteze și să cântărească pe cine să aleagă în circumscripția lor.

Toate bune !?!
  
Sergiu Găbureac 
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.

sâmbătă, 22 octombrie 2016

REUNIRE ori RENUNȚARE



REUNIRE ori RENUNȚARE

De cinci ani un grup de tineri români, cu fiecare an din ce în ce mai mulți, derulează tot felul de proiecte, prin care să sensibilizeze clasa politică românească și românii din interiorul granițelor, față de situația românilor aflați în afara granițelor.
Sunt lucruri îngropate sub preșul istoriei după ceea ce a fost la 23 august 1944. Chiar, știe cineva ce a fost, de fapt, atunci ?
Gheorghiu-Dej n-a scos un cuvânt despre răpirea unor teritorii românești sau despre situația zecile de mii de prizonieri de război, duși prin Siberiile sovietice. Are circumstanța situației în care se afla România. Colonie sovietică pe cel puțin 50 de ani, în urma Tratatului de la Yalta. În acele condiții, regimul Dej are, totuși, două reușite pe care nimeni nu le poate contesta. Retragerea trupelor de ocupație sovietice în 1958 și aplicarea primului program de dezvoltare elaborat pe 15 ani. În martie 1964 a avut loc o discuție cu Moscova pe acest subiect. A urmat celebra Declarație din aprilie, printre consecințe fiind și sfârșitul lui Gheorghiu-Dej, plin de legende, după numai un an. Se derulase doar o treime din acest program, finanțat în mare parte de R. F. a Germaniei. Puțini cunosc aceste relități. Ceaușescu îl preia fără să-l modifice prea mult, ajungând să fie un mare tăietor de panglici al obiectivelor sociale și industriale ce se tot ridicau. Abia după 1974, apare noul program megalomanic de dezvoltare pe termen lung 1975-1990. Cum s-a derulat și cu ce costuri știm cu toții. Despre situația teritoriilor pierdute sunt puține intervenții oficiale, circulând mai mult legende subterane. Abia în şedinţa Comitetului Politic Executiv din 13 noiembrie 1989, Nicolae Ceauşescu pune pe ordinea de zi „probleme legate de Moldova sovietică”. Amintește în acea ședință că a stat de vorbă cu Brejnev, fără rezultate concrete. De ce a pus subiectul pe tapet la sfârșitul anului 1989 ? Simplu. Sfârșitul regimurilor comuniste se desfășura cu o viteză uluitoare, România fiind ultima, care nici măcar nu a schițat un gest de reformă tip „perestroika” și „glasnosti”. Oricare ar fi răspunsul, e din nou clar, că era prea târziu.
Vin regimurile pseudodemocratice postdecembriste, când problema teritoriilor aflate sub ocupație străină este pur și simplu bălmăjită. Este dezavuat celebrul pact Ribbentrop-Molotov de cele două mari puteri, dar autoritățile românești tac.
Vă aduceți aminte tergiversările practicate de Ion Iliescu cu șmecheria „podurilor de flori”. Mai mult regimul Iliescu a fost dispus, în anul 1991, să semneze cu U.R.S.S. un Tratat de prietenie şi colaborare, prin care să se recunoască vechile graniţe. Noroc că U.R.S.S. s-a destrămat și tratatul nu a mai putut fi ratificat.
Președintele Emil Constantinescu nu face decât să se minuneze „Păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti în Basarabia este un miracol !" „Prin Tratatul cu Ucraina, România a capitulat necondiţionat, în timp de pace. Mai mult, s-au adus prejudicii şi Republicii Moldova prin recunoaşterea vechilor graniţe dintre U.R.S.S. şi România (pe porţiunea Ucrainei), pentru că i-a răpit acesteia, fără a o consulta, calitatea de riveran la Marea Neagră, ca urmare a înglobării unei părţi a Basarabiei de Sud în R.S.S. Ucraineană în 1940 (linia Kalinin) şi recunoaşterea acestei graniţe de România independentă, prin semnarea la staţiunea Neptun, în 1997, a Tratatului mai sus menţionat.” afirmă tranșant prof. univ. dr. Aurel Preda.
Cât a fost președinte, Traian Băsescu s-a făcut că plouă, cu hăhăiturile de rigoare, când se punea problema în discuție. După ce a terminat cu naveta în dealul Cotroceni, brusc s-a trezit unionismul prin venele sale, preluând șmecherește tema în favoarea sa.
Interesant e că și mass media românească a tratat acest subiect cu o indiferență mai mult decât suspectă. Parcă se dăduse un consemn să nu fie abordat un asemenea subiect ! Așa cum nici despre tezaurul aflat la Moscova nu se prea vorbește. Partidele evită să pună în programele lor asemenea puncte fierbinți.
Între timp, apar acești tineri reuniți în Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012, care nu încetează să uimească cu acțiunile lor inedite tot mai vizibile, atât în R. Moldova, cât și în România.
Marșul Reunirii din 22 octombrie a.c., deși nu la nivelul celor anterioare, când au participat zeci de mii de oameni, s-a desfășurat într-un context special. Alegeri prezidențiale decisive în R. Moldova și apropiatele alegeri parlamentare în România.
Ce au cerut tinerii la acest marș e un lucru de bun simț.
Partidele și guvernul României să-și precizeze poziția față de cererea tinerilor. Dacă R. Moldova cere reunirea cu țara, în urma referendumului pe care intenționează să-l facă în 2018, cum va răspunde România ? 
DA sau NU ! Simplu ca bună ziua !
De ce se codesc autoritățile românești și partidele să răspundă clar la această întrebare este pentru mine un mare mister. Ce fel de conducători și lideri de partid avem ?
Marșul după cum știți a degenerat la ajungerea în Piața Victoriei. Fiind participant la mai toate marșurile unioniste, atât la București, cât și la Chișinău, am constatat de data asta o atitudine extrem de ostilă a Jandarmeriei Române. Îi văzusem în uniformele scoase din magazie, călcate la dungă și mi-am zis că va fi o sărbătoare. De unde să bănuiesc că în locul florilor oferite, ei vor scoate bastoanele și vor opera arestări ! Un spectacol jalnic ! Practic au făcut jocul Rusiei și al lui Băsescu.
Avem o țară fără pic de patriotism la nivelul liderilor ? RDG s-a unit cu țara mamă fără nicio convulsie politică. Noi de ce nu putem ?
Asta să fie poziția Guvernului Cioloș față de miile de copii care solicită un drept al lor, pe care părinții lor nici nu-l conștientizează în totalitate ? Sau sistemul mafiot i-a pus o strâmbă ? Îmi trec tot felul de scenarii prin cap, inclusiv unul venit pe filieră moscovită. A se vedea furtuna declanșată pe televiziunile aservite.
Oare să fim chiar atât de lași și să întoarcem spatele fraților noștri de peste Prut ?
Știu că sunt mulți români care nu se gândesc decât la burta personală, dar tipul ăsta de gândire pitecantropiană nu poate să se transfere la nivelul guvernului, președinției, parlamentului și al liderilor de partid, unde cred că mai există puțină rațiune și demnitate națională.
Marea Unire din 1918 a avut loc în condiții mult mai vitrege: război, foamete, boli, iar noi pe timp de pace o tot dăm cotită. Chiar nu le e rușine conducătorilor și liderilor noștri ? Cum să faci un proiect de țară și să nu pui problema reîntregirii neamului ?
Evenimentele sunt în derulare. E limpede că jandarmii au ridicat mingea la plasă lui Băsescu, care a și apărut congestionat pe sticlă, precum și liderilor antiunioniști de la Chișinău. Să vedem, cum vor reacționa ceilalți vizați. Să ne spună clar. Vor sau nu reunirea neamului românesc ?
De alungat din țară a milioane de români harnici, profesioniști s-au priceput de minune prin modul lor jalnic de guvernare, inclusiv regimul Băsescu.

  P.S. Cum sunt furați țăranii români. Primesc din satul copilăriei mele, două vești triste. Chițocul este o mică localitate de lângă municipiul Vaslui. Exista aici un iaz, care în vremurile bune producea o cantitate suficientă de pește pentru aprovizionarea sătenilor.
După Revoluție, în loc să fie dat în proprietatea satului, așa cum ar fi fost democratic, iazul a intrat pe mâna mafioților și în scurt timp a fost adus într-o stare jalnică. O baltă generatoare doar de țânțari !
Aflu, acum, că și pădurea de lângă biserica satului este pe cale să fie rasă.
Aici în zilele toride ale verii, locuitorii își găsesc liniștea și buna dispoziție la răcoarea oferită de acest adevărat parc natural al satului. Fără fonduri europene !
Pădurea nu este una obișnuită. Este, de fapt, o adevărată grădină botanică, cu zeci și zeci de specii de plante, arbori și păsări. Prin tăierea pădurii ecosistemul local va fi grav tulburat. Și așa sunt alunecări de teren prin acele locuri, ele se vor accentua și mai mult.
Cine sunt criminalii (sic!), care și-au însușit bunurile comunității chițocene, nu-i greu de aflat ? Problema e cum au obținut aceștia autorizațiile prin care își bat joc un sat întreg ? Ce fac aleșii locului ? Ce fac autoritățile locale și județene ? Ce face mass media locală ?
Sau tocmai ei sunt complicii la un asemenea jaf ? 
Să distrugă țara sat cu sat !

Toate bune !?!
  
Sergiu Găbureac 
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.

joi, 20 octombrie 2016

ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (I)



ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (I)
RAITE prin U.E  (pagini de jurnal paranormal)

„- Cum, vreți să vedeți Eleveția cu avionul ? Nu se poate ! Ce să vedeți ? Așa cum nu se prea poate nici cu mașina personală. Înseamnă să fie sacrificat colegul de plapumă !” Râd, Cristi nu știe de ce.
Și așa, datorită lui Cristi, agentul meu de turism, ne încumetăm într-un nou circuit prin țări care nu pot fi văzute decât din autocar.
Important este să călătorești într-un autocar, care să-ți asigure starea de bine atât prin facilitățile tehnice, cât, mai ales, prin calitatea grupului. Am avut parte de amândouă, datorită firmei, prin cei doi ași ai volanului și, în special, ghidei Elena, fostă atletă de performanță, care ne-a convins de necesitatea disciplinei într-un asemenea demers turistic de peste 4.000 de kilometri. Mulțumiri !
După un iulie de foc, în care am respectat cu sfințenie sloganul berei preferate, „Mai luptă !”, veni ziua plecării. Până la granița de vest, sunt culeși, de ici-colo, cei dornici de aventura austro-helvetă. Bonus Liechtenstein ! Cu dormit prin Franța și scurtări prin Germania și traversarea pustei ungare. La graniță, vameșa Ildiko, ne dă jos din autocar pentru defilare prin fața organului ! Am dat mărunt din buze și ne-am conformat. Se vede că la unii mai sunt ceva complexe de superioritate ! Apreciez autostrada șnur, pe care autocarul toarce ca un motan până la primul loc de înnoptat. Când au trecut nouă ani ? Budapesta rămâne un oraș frumos cu multe amintiri plăcute. Acum a fost doar o haltă.


Și popasul la Viena a fost scurt, cât să revedem grădina cu trandafiri și să flanăm câteva zeci de minute pe Ringul Vienez. Cu aplombul cunoscătorului. Aici e Opera. Uite și Parlamentul ! Oare ce mai face primarul ?
Constat că a luat modelul celui de la  Arad, amplasând tot felul de cașcaravete, știrbind frumusețea locului său de muncă. O salutăm pe regina Tereza, cea cu 16 copii, cu tați numai de ea știuți ! Tot ea este cea care ne-a demolat bisericile ortodoxe din Ardeal și a interzis festivalurile stradale !


Aici e statuia lui ... și a lui ... dăm roată Palatului Hofburg, celălalt era prea departe. Zărim Catedrala Sf. Ștefan și ... gata ! La autocar !

O luăm spre Innsbruck, cunoscut și pentru faptul că a găzduit două ediții ale jocurilor olimpice de iarnă. Stațiune cochetă cu statuia Sf. Ana, Casa cu acoperișul de aur, cu o pietonală la capătul căreia se află Arcul de Triumf, de unde se vede marea trambulină Bergisel din circuitul celor patru trambuline.


Vom trece, mai târziu, prin spatele ei. O monstruozitate din beton cenușiu. Iarna, sub plapuma groasă de nea, în lumina proiectoarelor, stațiunea devine un real colț de rai ! Iar trambulina templul schiorilor !
Îmi iese și o superpoză cu luna ținută de o macara !

Mergem și mergem ! Drum de vară, până-n noapte ! 























La Bludenz intrăm în zona basmelor, cu o cazare în coasta liliputanului LiechtensteinScot cana fierbător cu Captain Black alăturat, luasem modelul de la precedenta ieșire la Dublin, și las hotelul pe  ... întuneric.
La Budapesta nu reușisem ! Mărturisirea făcută e pe jumătate iertată ! Nu !?! Remedierea se face cu prețul câtorva istericale de tip poale de Carpați și adormim buștean !

Micul dejun și la drum ! Trecem tiptil vama și intrăm în micuțul principat.
Mult zgomot .. a zis Shakespeare. Nu știu dacă a văzut micuțul stat.

Se pusese de o ușoară burniță, însă cei 300 metri de pietonal ai capitalei nu vor fi greu de străbătut. Mi-am zis. Abia la coborâre am aflat că sunt, de fapt, metri pătrați ! Primăria cochetă, cu impetuoși cai în dotare. La Castelul de pe munte, principele era acasă. Se pregătea intens pentru ziua națională, de peste câteva zile, când va invita pe toți locuitorii principatului la o bere și un cârnat în centrul Vaduzului, unde scena era deja instalată. 
Ca populație, Liechtensteinul este a patra cea mai mică țară din lume, după VaticanSan Marino și Monaco. Măsurat de la sud la nord, principatul are cca 24 km. Cel mai înalt vârf, Grauspitz, are 2.599 m. Are o suprafață puțin mai mare de 160 km² și o populație de circa 37.000 de locuitori. Pe cei 160 km²  nimeni nu poate fi angajat sub 1.800 euro/lună ! Momentan nu erau locuri de muncă disponibile ! Venitul este de 89.400 de dolari pe cap de locuitor. Al doilea din lume ! 30% din veniturile la bugetul de stat al Liechtensteinului sunt asigurate prin taxarea celor cca 74.000 de companii tip căsuță poștală, „fundații” și a emiterii de timbre. Forbes confirmă că Principele de Liechtenstein este al șaselea cel mai bogat monarh din lume cu o avere estimată la 5 miliarde de dolari.
Cum să nu dai o bere de ziua națională ?!?
Mi-a plăcut întâmplarea petrecută în 2007, când o unitate elvețiană de infanterie s-a rătăcit într-un exercițiu militar prin Liechtenstein. „Invazia” accidentală a luat sfârșit, când unitatea a observat greșeala și s-a întors. Armata elvețiană a informat, apoi, Liechtensteinul de „invazie” și a prezentat, oficial, scuze. „Pacea” a fost încheiată la o bere !
 Mai dăm o raită după blocuri (= iepurării). O salutăm și pe Maja des nuda din Vaduz ! Horror ! Dar ce mă pricep eu la artă !?! Tac.
Intrăm în magazinul de suveniruri unde aflu că patroană e ... Mihaela ! 
Mică lumea ! 


Dacă o luam pe jos, în patru ore traversam principatul. Mai ales că burnița încetase ! Și-am încălecat pe-o șa și la drum !... (va urma)
Toate bune !?!
  
Sergiu Găbureac 

gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.








vineri, 14 octombrie 2016

AL III-LEA RĂZBOI MONDIAL


AL III-LEA RĂZBOI MONDIAL !

Asistăm de ceva vreme, în media și pe rețelele sociale, la o adevărată isterie privind amenințările, mai puțin sau mai mult voalate, ale țarului Putin. Zeci de  postaci, pro sau anti, sub masca anonimatului lansează fel de fel de mesaje, prin care sugerează sau declară răspicat că Rusia e cea mai tare din parcare sau dimpotrivă e în plin colaps.
Aud că în nu știu câte zile, ore și minute, Rusia ne-ar face praf. Nu numai pe noi, românii, ci întreaga Europă. Se lansează zvonuri despre tot felul de noi alianțe subterane pe teritoriul bătrânului continent.
În zona noastră, maghiarii din Transilvania se dau drept secui și râvnesc la un ținut iluzoriu. Transnistrenii își declară independența, dar vor să fie în continuare sub ruși !?! Între timp, rușii răpesc Ucrainei teritorii la cererea personală a unor locuitori veniți cu ani în urmă cu tancurile sovietice.
R. Moldova, străvechi teritoriu locuit, majoritar, de români trece printr-un proces accelerat de redeșteptare națională. O luptă surdă între rușii colonizați cu decenii în urmă, mancurți și moldovenii-români are loc accentuat cu prilejul alegerilor. Acum, la sfârșit de octombrie, se alege în premieră președintele de către popor. Cei 12 candidați parcă ar fi cei 12 apostoli, numai că fiecare candidat susține altceva, fiind sprijinit de forțe ușor de decelat. Unele cu blana lupului străvechi.
Aflu, în ultimul moment, că, în sfârșit, un candidat s-a retras în favoarea altui candidat. Gândul cel bun poate veni până în ultima zi înainte de primul tur și mai ales între cele două tururi de scrutin. Vom vedea !
La noi, codeala partidelor de a pune în dezbatere publică listele de candidați la parlamentare, cu excepția listelor pentru diaspora (4 locuri de deputat și 2 de senator), arată că nu s-au găsit, încă, peste tot persoanele fără pată și cu CV convingător. Pe la colțuri se vehiculează  tot felul de nume.
Nu cred că liderii se vor juca cu focul punând pe liste penali sau traseiști ! Însă tupeul la români e infinit ! Cucuveaua mov veghează în ciuda atacurilor la scorbură !
Europa Unită își urmează cursul firesc, în convulsii fiind retrasa, de bună voie și nesilită de nimeni, Marea Britanie, care pierde continuu pe toate fronturile: financiar, economic, social. Anunțata retragere din UE, cu atâtea surle și trâmbițe, este amânată din nou spre primăvară, când vom asista la o altă … amânare !?!
Pe fondul ăsta, de vreo două zile, abonații la Bălănceanca planetară, aruncă în eter știrea izbucnirii celui de-al III-lea război mondial, activând butonul de panică !
Caut pe Google autorii informației și dau peste Baba Vanga, Nostradamus, Lupul Dacic și televiziunile … rusești. Despre primii trei cam știm ce la poate pielea, așa că trec la media moscovită. „Rusia actuală este mai mult decât pregătită, dar înainte de toate psihologic, pentru o nouă spirală a confruntării cu Occidentul", a declarat politologul Gheorghi Bovt, într-un editorial difuzat pe site-ul de informații Gazeta.ru. O fi un fel de Cristoiu ?!
Ce ne comunică agențiile de presă cât decât serioase. „… pe străzile Moscovei pot fi observate imense graffiti patriotice ale artiștilor pro-Putin din organizația Set, un exemplu fiind ursul, simbol al Rusiei (noi tocmai am împușcat unul – n.n), care distribuie veste antiglonț porumbeilor păcii. / Pe primul post al televiziunii de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunțat că baterii antiaeriene rusești în Siria vor doborî avioane americane. / Într-un reportaj difuzat de canalul de știri Russia-24 se vorbește despre pregătirea adăposturilor antinucleare la Moscova. / … la radio se vorbește despre exerciții de apărare civilă, ce presupun evacuări de imobile și exerciții de stingere a incendiilor, și  care au mobilizat, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, 40 de milioane de ruși timp de o săptămână.” Se vorbește, se vorbește, se vorbește !
Cauza isteriei mediei rusești ar fi, potrivit jurnaliștilor de la AFP, întreruperea negocierilor dintre Moscova și Washington pe tema conflictului din Siria.
Să fim serioși ! De la astfel de „semnale” până la declanșarea unui război mondial, care ar fi ultimul pentru actualul program Homo sapiens (3), e cale lungă !
Au fost situații mult mai tensionate decât actuala și nu s-a ajuns la valiza nucleară. Nu se va ajunge nici acum.
Însă realitatea rusească nu poate să nu ne dea de gândit. Rusia e într-o criză internă tot mai profundă. Federația (un conglomerat de zeci de popoare) ar putea să facă implozie în orice moment. Cu siguranță, marile puteri nu vor plânge ! Ieșirea din această situație critică nu se va rezolva, însă, printr-un război mondial, ci prin reformarea profundă a întregii zone. Ca și cazul teatrului de război sirian.
N.B. Șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE vor avea pe agenda Consiliului European din 20-21 octombrie un punct special referitor la relațiile cu Rusia. E timpul unei relaxări !

Toate bune !?!
  
Sergiu Găbureac 
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.