Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 3 decembrie 2016

ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (III)


ALLEZ ! ALLEZ ! SCHNELL ! (III)
RAITE prin U.E  (pagini de jurnal paranormal)

De dimineață, pentru câteva ceasuri bune am decretat generos, de bună voie și nesilit de nimeni, Ziua Femeii. Ne grăbim să ajungem la Watens, vestitul loc al nașterii bijuteriilor tip Zwarovski, o ditamai uzină, așezată între munți. Suntem avertizați că e bine să ajungem înaintea valului de chinezo-japonezi, altfel e aglomerația de pe lume ! 

Întregul muzeu e organizat sub un deal dominat de căpcăunul cristalelor ! Nefiind fan al sticlei colorate și nici al metalelor la purtător, intru direct în magazinul de prezentare, mă așez pe un taburet mare din piele și aștept. Sticla de cristal s-a inventat prin secolul al XVII-lea de un tip de la care provine și numele de strass. Deocamdată, în magazin e o liniște de-ți țiuie urechile. Zecile de vânzătoare și prezentatoare așteptau calm valul vizitatoarelor / vizitatorilor care erau în extaz prin sălile muzeului ! 

Am timp să fac zeci de poze cu produsele aflate la vânzare. 

Curând, gălăgia invadează spațiul. Exclamații, strigăte și uimiri cuprind vasta sală și nu mă mai satur asistând la vânzoleala continuă.
După ceva timp, sunt întrebat, de complezență, de ardeleanca mea dacă îmi place aia sau aia. Mă refer la bijuteriile, deja cumpărate. Cum să nu fiu de acord ?
Toată lumea e fericită ! Printre altele văd un păun la vreo 15.000 de euro și o iguană la 24.999. Despre rochii nici nu îndrăznesc să mă uit la etichete.
Până și la grupul sanitar oglinzile erau bătute cu cristale Zwarovski.
Într-un final sunt întrebat sincer (!) „- Dacă vrei, putem să mai stăm ?” Cred că am avut o privire specifică, deoarece ardeleanca mea nu a mai repetat interogația dubitativă !
Mă privesc odată căpcăunul de la intrare în complexul muzeal-comercial, din gura căruia parcă se revărsau puzderie de cristale și pornesc spre mijlocul de locomoție. În autocar, aud că până și pampersul de botez al fetiței nu știu cărei vedete dâmbovițene era bătut cu cristalele sus numite !
 Măi să fie ? Neinformat mai sunt ! Așa că îl iau la întrebări pe dl Google, care îmi confirmă isteria care a cuprins planeta o dată cu descoperirea procedeului de tăiere într-un anumit fel al sticlei bogată în plumb pentru a-i da strălucirea ispititoare la tot felul de inele, pandative, coliere, colane, diademe, brățări, broșe, cercei, ace de cravată, curele și alte accesorii pentru ambele sexe.
Compania Zwarovski, fondată în 1895, este azi un holding, ce deține peste 2.200 de magazine pe mapamond în mai bine de 120 de țări. Până și prin nesfârșitele tuneluri, mi se părea că sclipesc cristale Zwaro !
Ajungem la Salzburg exact când a stat ploicica ce spălase urbea în cinstea noastră !  Cel de-al patrulea oraș al Austriei este renumit din punct de vedere cultural. Recunoaștem atmosfera din filmul Sunetul Muzicii, turnat prin aceste mirifice locuri. Suntem, totodată, acasă la compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), care la 6 ani a plecat într-un proiectat turneu de trei săptămâni și care a durat ... nouă ani ! Ajungem la casa iubitorului de Dumnezeu (amadeus) după ce trecem prin Grădinile Mirabelle, tocmai când clopotele de la cele 12 biserici din jur au început să sune. 


După aceea traversăm podul plin pe laterale cu lacătele îndrăgostiților.
Similar cu cele pariziene, mult mai înzorzonate.
Getreidegasse este strada cu magazine, cafenele și casa în care s-a născut marele Mozart.


Prin apropiere este și casa celui care ne-a formulat efectul fuga spre roșu, care stă la baza expansiunii Universului, Christian Doppler, sau a dușmanului automobiliștilor, radarul. Mi-a plăcut atât de mult cum sună definiția efectului ce-i poartă numele, încât o redau în întregime. „Efectul Doppler constă în variația unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor.” Simplu ! 
De ce numai neuronul meu să fie tulburat !?!  
Tot pe aici e și casa faimosului alchimist, medic, fizician, astrolog și peregrin Paracelsus, cel care a redescoperit ce-i omul: spirit, suflet și materie, ceea ce dovedește o decodare corectă a Bibliei (cartea I), programul actual al 
speciei umane Homo sapiens.

Am nimerit exact în perioada în care are loc Festivalul Salzburg, scenele orașului găzduind concerte, muzică de operă, piese de teatru ... 
Melodia Jedermann - Fiecare om, ce se cântă la fiecare ediție în fața Catedralei, constituie evenimentul cheie pentru întreaga suflare a orașului și a melomanilor veniți de pe toate paralelele și meridianele lumii. De altfel, muzica lui Mozart o întâlnim înregistrată în toate magazinele de profil, în interpretări mai mult sau mai puțin celebre. Comercianții oferă, de asemenea, o gamă variată de ciocolată cu marțipan, specialitatea urbei, cea cu chipul lui Mozart, fiind extrem de solicitată de turiști.


Chinezii, prezenți aici ca peste tot în lume, dispuși permanent să vină în întâmpinarea semenilor, oferă astfel de produse la prețuri fără concurență !

Elena insistă să vizităm și superba localitate St. Gilgen de unde e familia lui Mozart, cu case ce păreau făcute din turtă dulce.








Mozarthaus este dedicată mamei lui și a fost declarată monument național cu muzeul aferent. Se pare că Mozart nu a fost pe aici niciodată !
În fața primăriei întâlnim și trei tirolezi autentici. Au ceva din ciobanii noștri moroșeni. Unul dintre ei să fi fost primarul ?!
E târziu ! Nu știu când trecem pe lângă Viena. Motorul autocarului toarce-toarce până ajungem la Budapesta. Cine a rezistat moșului Ene, vede Pesta luminată feeric de pe dealul, pe care se află Buda. Traversăm unul din cele 4 poduri menționate în pliantul excursiei și parcăm ușor în fața hotelului în care am dormit în prima noapte.
Deja mirosea a România !
O ultimă zi, în care șoferii și-au dat din nou măsura măiestriei pe ale noastre drumuri naționale și segmente de autostradă.





Valea Mureșului, Valea Oltului oferă priveliști superbe.
Numai câmpurile nu arată precum cele austriece sau elvețiene. 
Se apropie, cât de cât, de cele ungurești.
Apropo ! La elvețieni baloturile de lucernă sunt protejate în uriașe apărătoare de plastic, la unguri sunt învelite doar de jur împrejur, noi fiind încă la stadiu 
gol-golaș de ... Transilvania !
Rând pe rând, tovarăși de excursie coboară la locurile de unde au fost luați. Se schimbă adrese, se fac promisiuni ...
E miezul nopții ! București ! Urmează o nouă zi ! Relaxare totală.

N.B. Se poate vizualiza și pe: 
https://issuu.com/sergiugabureac/docs/16.08_gsm_jurnal_ale


Toate bune !

  
Sergiu Găbureac 

gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucureşti - 39
Informația, o problemă ? O rezolvăm împreună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu