Wikipedia

Rezultatele căutării

duminică, 29 iunie 2014

VREMURI CARTOFILE







VREMURI CARTOFILE
120 DE ANI DE LA EDITAREA PRIMELOR CĂRȚI POȘTALE ROMÂNEȘTI

Decenii întregi, perioada antebelică a României a fost trecută sub tăcere sau prezentată, voit, deformat. Viaţa de zi cu zi a românilor, din prima jumătate de secol XX, nu convenea deloc propagandei comuniste din toate etapele regimului.
După 1989, interesul pentru ceea ce au făcut părinţii şi bunicii noştri a crescut permanent. A devenit o chestiune personală reconstituirea trecutului până la a treia, a patra spiţă … fiecare căutându-şi rădăcinile retezate de apariţia dosarelor, fără de care nu te puteai mişca în societatea românească postbelică. Dosare umilitoare şi care au silit pe mulţi să-şi renege originile. Devenisem, mai toţi, ca apostolul Petru în celebra noapte a trădării lui Iisus ! Cum să nu devii, când directivele KGB-iste produceau efecte pe toate canalele, inclusiv Dunăre-Marea Neagră I, pline de oasele celor „vinovaţi”. Doar pentru că aveau origini nesănătoase sau opinii diferite (sic!) faţă de ale proletcultiştilor. 
Vânzători de ţară şi neam.
S-a ascuns, sub tăcerea nostră vinovată, tot ceea ce a realizat acea generaţie trecută prin trei-patru războaie, din care două mondiale. Acea generaţie care a făcut, printre altele, România Mare ! Realitatea, economică şi socială, a acelor ani a fost puternic distorsionată, noii generaţii inoculându-i-se „adevărul” că numai odată cu venirea la putere a partidului unic, impus de şenilele răsăritene, 
România a început dezvoltarea fără egal în întreaga sa istorie ! 
Minciuni pe care mulţi, cu minte puţină şi fără o informare minimală, le mai cred şi azi !
Iartă-i, Doamne, că nu cunosc drumul spre ... arhive, biblioteci și colecțiile de ilustrate !

Vederile aduc, cu fiecare zi, noi imagini ce reconstituie, vizual, viaţa de altădată a aşezărilor României. Rămânem, deseori, uimiţi redescoperind o lume românească tipic europeană. Adânc îngropată în uitare. O lume care dezvăluie realităţi ce dau noi dimensiuni timpurilor de început de secol XX. Ceea ce intrigă, la cercetarea atentă a ilustratelor româneşti, este modernitatea României de atunci. Este vorba, bineînţeles, de o analiză în plan sincronic. Cu ochii noştri vedem că România era, de fapt, în graficul dezvoltării generale a lumii. Ţinea pasul cu Europa de atunci, diferenţele nefiind sesizabile în plan arhitectonic, vestimentar, comportamental, alimentar, comercial, cultural, sportiv sau în privinţa dotărilor stradale, a transportului, a iluminatului public, a organizării parcurilor şi a spaţiilor publice …


Privind ilustratele vechi, începem să ne dăm seama cât de multe am pierdut noi, românii. Conștientizează acest lucru mai ales românii, care au vizitat sau care muncesc în Uniunea Europeană. Şi sunt vreo câteva milioane bune ! Dar și cei care vin abia acum în contact cu imagini vechi ale localităților noastre înainte de experimentul Comunism. De aceea, alcătuirea cataloagelor locale ale emisiunilor / edițiilor de cărţi poştale ilustrate, precum și a monografiilor sau albumelor cartofile, devine o obligație morală, deoarece ele constituie dovada de netăgăduit a evoluţiei civilizaţiei poporului român. Ele sunt documente iconografice de o mare valoare documentară multiinformaţională: istorică, etnografică, științifică, culturală ... 
Primele forme organizatorice, în România, după boom-ul înregistrat la începutul secolului trecut, încep să-şi facă simţită prezenţa cu prilejul aniversării Centenarului cărţii poştale ilustrate româneşti, din 1994, când, la Piatra-Neamţ (1-10 octombrie) au avut loc ample manifestări, prima Expoziţie Naţională de Cartofilie ocupând un loc central. Lucrurile au evoluat rapid, la al II-lea Simpozion Naţional de Cartofilie (1995, Piatra-Neamţ) editându-se şi primul Anuar al cartofililor români. Aprobarea de către Congresul Federaţiei Filatelice Române (1996) de a fiinţa Comisia de cartofilie, condusă de subsemnatul între1996 și  2000, a făcut ca mişcarea cartofilă să cunoască organizarea unor adevărate circuite cartofile în plan teritorial: Bacău, Botoșani, Constanța, Piatra-Neamț, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Focșani, Iași, Câmpulung Muscel ... 
Apoi, a apărut Carto-Clubul Român cu o bogată activitate de-a lungul anilor.
Realizarea lucrărilor de referință cartofile constituie, de fapt, contribuţia capitală a colecționarilor români la istoria vizuală a României moderne. Despre care ştim, încă foarte puţine lucruri. Obiectiv urmărit continuu de Comisia Literatură și Cercetare (FFR). Aniversarea celor 120 de ani de la editarea primelor cărți poștale ilustrate românești este și un prilej de bilanț publicistic (vezi p. 5-10),  multe lucrări cartofile aflându-se în diferite faze de lucru.


Cuvinte, multe cu iz subiectiv, găsim prin multe cărți, dar imagini s-au păstrat extrem de puţine. Din unele localităţi nu avem niciuna, pe simplul motiv că nu a avut cine să le facă. 
Aşa au fost timpurile !
O imagine ţine locul a zece mii de cuvinte” 
şi mare dreptate a avut cel care a făcut afirmația.


Lansarea noii lucrări cartofile, dedicate aniversării a 120 de ani de la editarea primelor cărți poștale ilustrate românești și a celor 665 de ani de la întemeirea Țării Moldovei, va avea loc la Piatra-Neamț.


Ne vedem la Piatra-Neamț pe 4 și 5 iulie 
la marea sărbătoare a cartofililor români ! 

Toate bune,





Sergiu Gābureac

VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
gsm_as@yahoo.com; gsm.ass007@gmail.com,
Tel.0731 936.615 - 0752 975.130
Ai o problemă cu informația ?
Poate o rezolvăm împreună !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu