Wikipedia

Rezultatele căutării

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

LONDRA, VENIM ! (II)


LONDRA, VENIM ! (II)



Teatrul Globe ne așteaptă cu porțile redeschise după reconstruirea sa în 1990. Mă fulgeră scene din corola pieselor marelui Will, ce au cunoscut sute de montări pe toate scenele lumii.




Catedrala anglicană Saint Paul, situată pe celălalt mal, impresionează prin domul aflat pe locul secund după cel al Bisericii Sf. Petru (Vatican) 
în topul de profil.

 

Cel mai mare centru financiar al lumii, City of London, în ciuda concurenței masive a asiaticilor, ne întâmpină cu clădiri ale mileniului în curs: Turnul Heron, The Egg (Oul), la concurență cu cel din Barcelona, sau London Bridge Shard (Ciobul de sticlă), pe lângă care trecem spre ținta finală a serii.
Nu vreau să fiu malițios, dar 
La Defence (Paris) mi se pare mult mai aerisit și excelent poziționat.



Celebrul crucișător Belfast ne așteaptă după ce și-a îndeplinit misiunile, mai ales în bătălia pentru Normandia sau apărarea convoaielor prin Arctica 
pentru ajutorarea aliatului de la Răsărit. 
Misiunile au continuat și după terminarea celei de a doua conflagrații mondiale prin locurile fierbinți ale lumii, ieșind la pensie în 1971.


Spre bucuria copiilor ne oprim la nava piraților, 
unde au loc adevărate ședințe foto.



Tower Bridge, construit în stil neogotic, între anii 1888 - 1894, impresionant în orice moment al zilei, îmi oferă prilejul de a face fotografii de excepție. Selena, în toată splendoarea ei, vizita podul chiar în momentul în care o navă trecea pe sub pasarelele podului !
Îngerașul ne salută din înalt. Normal, paranormal !
Cele două părți mobile ale podului (1000 t fiecare) sunt ridicate de circa 1000 de ori pe an. Pasarelele, redeschise în 1982, găzduiesc piese ale 
expoziției vizitate anual de aproape 400.000 de turiști.


Ca și Turnul Eiffel, nici Tower Bridge nu a scăpat de criticile unor cunoscători „o structură mai absurdă decât Tower Bridge nu a fost niciodată aruncată peste un râu strategic”. Trec sub tăcere autorul răutăcismului.
Mulți îl confundă cu Podul Londrei, din vecinătate, care multe secole a fost singurul pod peste Tamisa, el fiind urmașul de drept al podului roman construit pe la anul 50 d. H.



Ne ia ceva timp până găsim mijlocul podului. 
Blitzul imortalizează momentul trecerii din City Hall în City of London (centrul istoric). Noaptea ne cuprinde din toate părțile.



Ajungem la cea mai veche construcție londoneză, păstrată de-a lungul anilor. Turnul Londrei, loc plin de istorie. Fortăreață la 1706 (Wilhelm Cuceritorul), apoi reședință regală până la Carol al II-lea. A mai găzduit Monetăria și Observatorul Astronomic. 300 de ani turnul a fost și sediul grădinii zoologice regale. Aici trăiesc cei 7 corbi de care depinde însăși existența regatului britanic  !  Partea care trezește fiori este cea rezervată închisorii, în care mulți dintre cei căzuți în dizgrația regelui au plătit cu viața.


Circulă fel de fel de povești. Se spune că bijuteriile reginei sunt păzite de fantome ! Cea a celebrului Thomas A. Becket fiind una dintre ele. 
Bibliografie, romanțată sau nu, William Shakespeare. 
E considerată ca fiind una dintre cele cinci clădiri mai bântuite din lume !  
Oricum, ceva te face să ocolești obiectivul.
Mai ales noaptea.
Hai, copii, ne așteaptă metroul !

Toate bune !

Sergiu Gābureac
VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39

Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu